Salat i rødtoner

¼ rødkål

1 ts havsalt 

1 ovnsbakt rødbete 

1 rødløk

1 rødt eple

1 ss balsamico 

2 ss olivenolje

1 vårløk

Snitt rødkålen fint, bruk gjerne foodprosessor eller mandolin. Ha den i en skål og bland inn havsaltet.

Skjær rødbeten i terninger og løken og eplet i tynne skiver og ha i skålen.

Hell over balsamicoen og olivenoljen, skjær vårløken tynt på skrå og dryss over salaten til slutt.

To røde og én grønn

2 ovnsbakte rødbeter
¼ ts cayennepepper

½ ts flaksalt

2 ss olivenolje

2 dl bringebær
1 bunt persille

Skjær rødbetene i terninger og ha i en skål. Dryss over cayennepepper, flaksalt og olivenolje og bland godt.

Legg rødbetene på et fat sammen med bringebærene.

Hakk persillen og dryss over.

______________________________________________________________________________________________________________

Denne suppen smaker helt utrolig godt og er et godt eksempel på hvordan kraft bare løfter smakene. Du kan fint lage den med vann og buljongterning også, men bruker du kraft får du den fyldige, gode smaken som etterfølges av den gode metthetsfølelsen. Her kan du bruke en hvilken som helst kraft, enten den er av fisk, kylling, storfe eller vilt.

Xpress tomatsuppe

2 dl kraft

1 boks hermetiske tomater

1 boks hermetiske røde linser

2 ts spisskummen (gjerne mer)

¼ ts cayennepepper

½ ts havsalt

Ha alt i en gryte og kok opp.

La småkoke litt, og smak til med mer havsalt og krydder om nødvendig.

______________________________________________________________________________________________________________

Rødbetkake

Lyst til å prøve noe nytt? Da er dette oppskriften for deg. Det passer godt å bruke rødbeter sammen med kakao, bringebær og cayennepepper. Super kake å ta med på tur eller i matpakken.

Rød sjokoladekake

200 g kokt eller ovnsbakt rødbet (ca. to middels store) 

2 dl olje 

3 egg

100 g (1 ½ dl) glutenfritt mel

2 dl sukker

4 ss kakao

½ ts cayennepepper

½ ts havsalt

1 ts bakepulver

1 dl kokende vann

4 dl bringebær (gjerne frosne)

Ha de kokte rødbetene i en blender eller en beholder egnet til stavmikser og tilsett oljen og eggene.

Start blenderen eller stavmikseren og kjør til du har en glatt røre som du heller i en bolle.

Bland sammen det glutenfrie melet, sukkeret, kakaoen, cayennepepperen, havsaltet og bakepulveret i en annen bolle og vend det inn i rødbetblandingen.

Rør inn det kokende vannet.

Hell røren i en springform med 25 cm i diameter og dryss over bringebærene.

Stek kaken ved 200 grader i 20 – 30 minutt. Kaken skal ikke være helt gjennomstekt, men løs i midten.

______________________________________________________________________________________________________________

Gyllen kraftdrikk

Jeg elsker følelsen kraft gir meg. Er det én ting du skal gjøre på kjøkkenet, så er det å koke kraft. Kraft kan brukes til så mye forskjellig. Som her i en gyllen smoothie.

2 dl kraft
1 banan
1/2 ts malt gurkemeie
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts vaniljepulver

Kjør alt med stavmikser til en smoothie.

______________________________________________________________________________________________________________

   

Kamskjell med ovnsbakte epler og sellerirotpuré

Kamskjell smaker nydelig både alene og med enkelt tilbehør. Sellerirotpuré og eple er en kombinasjon som passer spesielt godt til sjømat.

2 ss olivenolje
1 ss smør
4 kamskjellmuskler
salt og pepper

Varm en stekepanne og hell i olivenolje. Tilsett smør 0g la det frese ferdig før du legger i kamskjellmusklene.

Krydre med salt og pepper og stek i maks to minutter på hver side.

Sellerirotpuré og ovnsnbakte epleskiver

1 eple
1 liten sellerirot
2 ss smør
salt og pepper

Del eplet i skiver på tvers og legg skivene ved siden av hverandre i en ildfast form med litt olje. Stek skivene i ovnen på 180 grader i et kvarters tid.

Del sellerirot i biter. Kok under lokk til bitene er akkurat møre nok til å moses med en stavmikser sammen med smør. Smak til med salt og pepper.

Legg kamskjellmusklene på hver sin tallerken, og dander epleskiver med sellerirotpuré ved siden av.

Pynt

vårløk skåret tynt på skrå
gressløk

______________________________________________________________________________________________________________

Seige ruter

Denne oppskriften hadde jeg med meg hjem etter et opphold i Sverige og har hatt stor glede av siden. En superenkel kake som krever minimalt med utstyr. Jeg foretrekker å bruke glutenfritt mel, går fint å lage med hvetemel også, bare husk å bruke ca. en tredjedel mer.

200 g smør
6 dl sukker
4 egg
4 dl jyttemel, eller annet glutenfritt mel
4 dl frosne rips og bringebær

Smelt smør og rør inn sukker. Tilsett egg og jyttemel. Dekk en langpanne med bakepapir, og hell deigen jevnt utover. Dryss på rips og bringebær og stek ved 180 grader i ca. en halvtime.